Gemeente Amsterdam gaat open source #OpenData www.opendatakaart.nl

Pakhuis de Zwijger Logo
Stadbericht #177: Gemeente gaat open source

Na de Buurtbegroting Oost ontvouwt Amsterdam nu ook andere online initiatieven om gemeentelijk beleid transparanter te maken voor Amsterdammers.

NA screenshot
De opendatakaart.nl is ontstaan uit de kaartvanwest.nl. Met die laatste site experimenteert het stadsdeel nu ongeveer twee jaar. Die website werd in het leven geroepen om Westerlingen te laten zien wat het stadsdeel doet op het gebied van veiligheid. Daarmee is het een handig middel om bijvoorbeeld te gebruiken bij bewonersavonden rond veiligheidsthema’s. De kaart toont wat het stadsdeel signaleert en welke preventieve maatregelen er op welke plek van kracht zijn op het gebied van veiligheid.

‘Maar we merkten dat we veel meer info konden toevoegen aan de kaart vanuit andere afdelingen’, aldus Eelke Jager, webmaster van de site. ‘Op die manier wordt de kaart ook een makkelijke hulpbron voor ambtenaren om informatie uit te wisselen.’ De kaart van west fungeert als proeftuin voor een veel omvangrijker project, dat nu wordt uitgerold. Amsterdam wil namelijk gemeentebreed veel meer data toegankelijk maken voor professionals en burgers. Zodoende ontstond opendatakaart.nl.

Burgers kunnen nu nog op beperkte schaal, maar binnenkort op veel meer plekken, zien hoe het bijvoorbeeld zit met de horecavergunningen van gelegenheden in de buurt. Mocht er overlast zijn, dan kunnen bewoners meteen checken wat de regels rond openingstijden zij hun straat zijn. ‘Ook kunnen we bijvoorbeeld tijdelijke verkeersmaatregelen toevoegen, zodat bewoners meteen inzicht hebben in de actuele verkeerssituatie in hun buurt’‘ aldus Jager. ‘Op die manier werken we aan een gemeente die makkelijk toegankelijk is voor bewoners.’ Tot slot biedt de kaart een overzicht van de locaties voor bijvoorbeeld daklozenopvang en psychiatrische zorg van de GGD.

De intentie is om te groeien naar een site die vergelijkbaar is met Jijmaaktutrecht.nl. Deze Utrechtse site maakt zichtbaar wat er in buurten door bewoners en de gemeente wordt ondernomen. ‘Via opendatakaart.nl willen we steeds meer op basis van de plek waar je woont informatie gaan aanbieden. Denk bijvoorbeeld ook aan uitkomsten van bewonersavonden. Daarnaast willen we de data beschikbaar maken voor bijvoorbeeld app bouwers en buurtmedia.’ Het is nog niet bekend of en wanneer Stadsdeel West ook komt met een website met de Buurtbegroting, zoals die nu al bestaat in Oost.

Meer over het transparanter maken van de gemeentelijke begroting en beleid vind je op de pagina van onze programmareeks Lokale Democratie.Categorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: