Persbericht Huurdersvereniging en corporaties Amsterdam maken zich grote zorgen over gevolgen woonakkoord

Huurdersvereniging en corporaties Amsterdam maken zich grote zorgen over gevolgen woonakkoord

De Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse corporaties hebben met grote zorg kennis genomen van de uitkomst van het onlangs gesloten woonakkoord. Zij menen dat het akkoord het vertrouwen in de woningmarkt niet terugbrengt en dat het niets heeft toegevoegd aan kwaliteit, haalbaarheid of draagvlak ten opzichte van het ondoordachte regeerakkoord.

De woningbouw zal (nog verder) stilvallen, de wijkaanpak komt in gevaar, de positie van starters is niet noemenswaardig verbeterd (zo is er al veel kritiek op de voorgestelde Blok-hypotheek) en de woning­corporaties worden door de nog steeds extreme heffingen in grote problemen gebracht.

De minister roept de corporaties op meer te verkopen, maar dat is door het voortduren van de crisis onhaalbaar. Nu al staan vele corporatiewoningen in de verkoop, extra aanbod maakt verkoop nog moeilijker.
Het woonakkoord heeft ook ingrijpende gevolgen voor de betaalbaarheid van het wonen. De koopmarkt blijft voor een hele grote groep onbereikbaar. Daarnaast ontwikkelt zich een steeds groter wordende groep van mensen die aangewezen zijn op een huurwoning, door een bevroren inkomen, baanverlies, het geen hypotheek kunnen krijgen, dan wel vanwege flexibele arbeidscontracten. Deze groep ziet zich geconfronteerd met een slinkende voorraad betaalbare huurwoningen en dat terwijl investeringsmogelijkheden van corporaties sterk teruglopen.
Wij blijven ons ernstige zorgen maken over de betaalbaarheid voor lage inkomens en lagere middeninkomens. Er is weliswaar enige huurruimte bij sommige groepen huurders, maar corporaties worden als het ware gedwongen de inkomensafhankelijke huurverhogingen onverkort en maximaal toe te passen om de gevolgen van de verhuurdersheffing nog enigszins te compenseren.
Daarbij kunnen de extra huuropbrengsten niet worden gebruikt om te grote huurstijgingen voor specifieke doelgroepen te dempen of om te investeren in de stad, maar dienen zij slechts om de noden van de schatkist op te lossen. Daar is de woningmarkt niet voor. Huurders worden daarvan de dupe. Het is bizar dat zij moeten meebetalen aan de financiële problemen van de overheid en eigenaar bewoners niet.
De huurtoeslag houdt ook geen gelijke tred met de extra huurverhogingen. En mensen die nét buiten de huurtoeslag vallen, moeten de huurverhogingen helemaal zelf betalen. Indien dit huurbeleid wordt doorgezet, is het noodzakelijk om ruimere inkomensgrenzen voor de huurtoeslag te hanteren, om te zorgen dat de betaalbaarheid nog enigszins overeind blijft.Categorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: