De toepassing De nieuwe iPhone app Verbeter de Buurt (verder ‘VdB’) laadt snel: een mooi Google Map verschijnt. Meldingen en ideeën in de buurt worden zichtbaar Uitgangspunt is je GPS-locatie.
Informatief is VdB omdat het laat zien op een Google Map andere meldingen en ideeën in de straat / buurt / wijk / land. Ook worden meldingen en ideeën automatisch (na bevestiging via e-mail! ) geplaatst op de website www.verbeterdebuurt.nl. Zo onderscheidt zich m.i.deze toepassing van andere: het maakt namelijk zichtbaar waar jijzelf én anderen in de buurt mee bezig zijn. Een ‘community-gevoel’ ontstaat.
Interactief is VdB omdat via de website men kanreageren op meldingen en suggesties van anderen. Deze combinatie iPhone app / internet vind ik een zeer sterke punt, een ‘wild cat’.
Meerwaarde van VdB is dat men, behalve het melden van problemen ook positief aan de buurtleefbaarheid kan bijdragen door ideeën voor een betere buurt te delen.
Accuraat is VdB dankzij de geo-localisering van meldingen en ideeën en de mogelijkheid om met behulp van een ‘pin’ precieze locaties aan te geven (zie hierover mijn tip verderop).
Wat nog beter kan:
– Verfijning van de meldcategoriën. Ik mis ‘ zwerfafval’ en ‘Wrak op straat’. Ook zou je categoriën kunnen opnemen voor sociale veiligheid zoals bijvoorbeeld ‘enge plekken’ of ‘overlast asociale bewoners/tokkies’.
– Zorg voor melding per e-mail of sms wanneer iemand reageert (nu nog alleen mogelijk via de website) op een idee of probleem van een andere gebruiker.
– Tip: geef aan middels een ‘pop-up window’ dat het mogelijk is om de ‘pin’ te slepen naar de locatie die je precies wil aangeven. Dit t.b.v. gebruikersvriendelijkheid want anders denkt men dat het niet mogelijk is. Zie hierover een aantal andere iPhone recensies.
– Gebruik het symbool van een camera te gebruiken bij de knop ‘Foto maken’. Het is nu een niet veel zeggende ‘strandvakantie’ symbool. Ik had zelf niet gelijk in de fat dat men foto’s kan toevoegen ter illustratie van een probleem of idee.
– Zorg voor een locale caching van de gegevens! Wel handig in geval van crash of lege batterij. Zo voorkom je irritatie en ‘bindt’ je gde ebruikers door ze moeite te besparen en een veilig gevoel te geven.
– Zorg dat wie dat wenst gebeld kan worden waar mogelijk (samenwerking regelen van de ketenpartners!) door ambtenaren en andere professionals (politie, opbouwwerkers, woningcorporaties) n.a.v. een melding of idee. Hiervoor moet wel bij de instellingen (NAW gebruiker) een extra-veld gemaakt worden: tel/mobiel.
– Maak mogelijk om een verkeerde geplaatste idee of probleem achteraf te verplaatsten of te verwijderen.
– Ga precies na welke gegevens de lokale overheid wil ontvangen bij het in behandeling nemen van een melding of idee. Zijn dat alleen e-mail en/of mobielnummer van de indiener of zijn dat de volledige NAW?
Mooi is de mogelijkheid om een bericht over je melding/idee te posten op de bekende sociale media: Facebook, Twitter… Let op: de spelling van het automatische berichtje ‘interesante melding’ dat gepost wordt is dus momenteel niet correct. En dit berichtje wordt ook gebruikt bij het twitteren van ideeën! Dit maakt een slordig indruk en dit hoeft niet want het werkt verder prima.
Conclusie: Verbeter de buurt zal ik zeker gebruiken om mijn buurt te verbeteren. O.a. bij buurtschouwen d.w.z. wandelingen door de wijk waarbij de bewoners en buurtbeheer (gemeente, politie, sociaal werk en woningcorporaties) kunnen laten zien wat zij van hun buurt vinden en suggesties doorgeven om de buurt te verbeteren.
Inmiddels de eerste buurtmeldingen gemaakt en de eerste idee ingebracht.
De app is hier te downloaden (iTunes store)
Categorieën:Buurt, Community Building, Participatie, Schoon, heel en veilig, Sociale cohesie, Veiligheid, Web 2.0, Web/Technologie
Geef een reactie