Pamflet Hizb ut Tahrir in de brievenbus

logo_hizb_ut_tahrir_wikipedia ‘Het verdedigen van de Edele Koran is een Islamitische plicht’. Zo luidt de titel van een pamflet (gedateerd 12 december 2007) ondertekend ‘De jongeren van Hizb ut Tahrir in Nederland‘ die vanavond in mijn brievenbus lag. Ik woon in de Indische buurt van Amsterdam (stadsdeel Zeeburg). Aanleiding van het pamflet is dat

"Bepaalde personen in Nederland, gesteund door anderen, zijn vastberaden een film te maken over de Edele Koran."

Deze jongeren stellen dat zij hopen dat

"De moslims zich als individuen en in groepen zullen bewegen om de symbolen van Allah (swt) te eren en om hun godsdienst te verdedigen."

Het pamflet is een oproep aan moslims in Nederland om ‘deze moenkar (kwaad) terecht te wijzen en niet stil te zijn.’ Men wil ‘zo de campagnes die het beeld van Islam in dit land proberen te vervormen, tegen te houden’.

Het zal de lezer van dit bericht al duidelijk zijn dat de campagne gericht is tegen het voornemen van Geert Wilders om een film over het Koran te maken. Volgens een (omstreden) artikel uit de Engelstalige Wikipedia verwerpt Hizb ut Tahrir (Bevrijdingspartij) geweld. Het gaat wel om een radicale pan-islamitische partij die een islamitische staat nastreeft. Een staat die alle moslimse landen zou verenigen. Mij opvalt hoe zeer zij zich eigenlijk Nederlands opstellen. In navolging van initiatieven van de laatste weken sterven zij ook naar een beweging. Zij zijn een campagne begonnen. Geen spoor van oproep tot geweld in de pamflet. Wel een oproep om zich mondig op te stellen en een ‘weerwoord te bieden’ Een beetje à la SP door pamfletten in de buurt te verspreiden. Daarmee geven zij een eigen invulling aan actief burgerschap als een islamitische plicht. De toegang tot de moderniteit gaat via de Islam. De vraag is uiteraard of er hier niet om een negatieve uidtrukking van burgerschap gaat die radicalisering in de hand werkt. Volgens de AIVD heeft Hizb ut Tahrir  invloed in Nederland op delen van de Turkse gemeenschap. Voorts schrijft de AIVD in antwoord op kamervragen:

"De organisatie Hizb-ut-Tahrir staat echter niet op een bevriezingslijst vermeld, omdat noch de EU noch de VN van mening is dat de Hizb-ut-Tahrir een terroristische organisatie is. De Nederlandse regering beschikt vooralsnog niet over informatie die tot een ander oordeel zou moeten leiden. Naar aanleiding van de aanslagen in Londen worden in het VK momenteel de mogelijkheden onderzocht om de HUT op nationaal niveau te verbieden. De Nederlandse regering volgt deze ontwikkelingen en zal, wanneer zij daar aanleiding toeziet op basis van inhoudelijke argumenten, bezien of haar standpunt inzake de HUT aanpassing behoeft"Categorieën:Amsterdam, Buurt, Community Building, Culturele spanningen, Multiculturele samenleving, Politiek, Radicalisering, Religie, Sociale cohesie, Veiligheid, Zeeburgerdijk

1 reply

  1. De Telegraaf van 24 juni 2011 meldt een ‘zogeheten Khilafah-conferentie, die plaats heeft in Rhône Congress & party centre in Amsterdam op 3 juli, is georganiseerd door de Nederlandse tak van de radicaalislamitische hizb-ut-tahrir-beweging.’ http://bit.ly/jVqHAz

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: