Het Nieuwe Eigendom: duurzaam en spaarzaam WitGoed in huis @EigenHaard #Groen #milieu

Gisteren heb ik (symbolisch) de intentieovereenkomst ‘Besparen in huis, met goede apparaten’ samen met de bestuurders van Eigen Haard, Bosch en Turntoo ondertekend. Ik ben namelijk eerste gebruiker in een innovatief pilot voor energiebesparing. Huurders van woningcorporatie Eigen Haard krijgen de mogelijkheid om energiezuinige huishoudapparaten te huren.

Dit is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Bosch, producent van huishoudelijk apparatuur, Woningcorporatie Eigen Haard – daar ben ik huurder van – en Turntoo, bedrijf van architect Rau dat gespecialiseerd is in circulaire economie. Volgens Turntoo, is “[het] (…) voor het eerst dat een dergelijke samenwerking tot stand is gekomen in Nederland”. Deze nieuwe duurzame manier om om te gaan met consumentenproducten – huren – noem ik maar: Het Nieuwe Eigendom. Je wasmachine, koelkast en wasdroger hoeven niet meer in je bezit te zijn als je de beste kwaliteit in huis krijgt, als het goed voor het milieu is en goed voor je portemonnee…

Hoe werkt dat gezien vanuit het belang van de huurder? Stel je voor dat een ideële bedrijf goed huisapparatuur koopt en aan jou verhuurt via je woningcorporatie.  Je betaalt maandelijks een bescheiden bedrag – zeg maar maximaal een tientje – en om de zeven jaar wordt het huisapparatuur vervangen door het nieuwste van het nieuwste. Bedenk daarbij dat het om topapparaten gaat, klas A+++, die je als huurder met een kleine beurs niet zomaar kan kopen. Bedenk daarbij dat je dankzij dat energiezuinig topapparatuur wel 30% minder aan energie betaalt voor jouw witgoedgebruik. En dat dit bewezen goed is voor het milieu. Aan het eind van de huurperiode wordt het apparatuur bij jou thuis opgehaald, naar een  gespecialiseerd recycling bedrijf gebracht en hergebruikt door de producent. Prachtig toch? Dit is wat het Het GroenWitGoed project van Eigen Haard wil bereiken.

Wat is het aanbod van verhuurder Eigen Haar aan haar huurders? Huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, koelkasten en drogers worden aangeboden tegen een lage huurprijs. Het gaat om een topmerk in een duurzame uitvoering. Aan het einde van hun gebruikelijke levensduur – 7 jaar – worden deze apparaten kosteloos vervangen door de beste duurzame apparaten die op dat moment op de markt aangeboden staan.

Waarom doet Eigen Haard dit eigenlijk? Omdat de woningcorporatie bezig is – vaak zonder dit aan de grote klok te hangen – met duurzaamheidsbeleid, d.w.z. een beleid dat aandacht heeft voor de kwaliteit en de bestendigheid van het milieu, van onze levensomgeving. Eigen Haard doet dat o.a. via het project CoGreen.

Het is mijn overtuiging dat huurders van Eigen Haard graag milieubewust in het leven staan. Helaas kan dat vaak eenvoudig niet. Want duurzaam is duur. Zeker in de achterstandswijken waar wij wonen, werken, leven kunnen weinig huurders zich veroorloven de duurzaamste, en meestal gelijk de duurste apparaten te kopen. Gevolg is dat men apparatuur van lage kwaliteit koopt: energie vretend, niet (optimaal) te recyclen. Dat is niet goed voor het milieu en niet goed voor de portemonnee. Want de apparaten die niet duurzaam zijn, zijn namelijk gelijk de duurste in het gebruik. Daar zijn uiteindelijk huurders met een lage inkomens er de dupe van. Maar wat te doen als je geen startkapitaal hebt om spaarzaam en duurzaam apparatuur te kopen? Zie daar een vicieuze cirkel die Eigen Haard wil doorbreken met haar GroenWitGoed project. De woningcorporatie is een samenwerkingsverband aangegaan met een bekend fabrikant van huishoudapparatuur dat gespecialiseerd is in ‘green technologie’: Bosch.

Het Business Model: Eigen Haard is goed in wonen maar niet in huishoudapparaten.  Bosch is geen verhuurder. Hoe maak je een deal met elkaar? Een derde partij komt in beeld: ideëel bedrijf Turntoo, dat  als intermediair fungeert tussen verhuurder, fabrikant van huishoudapparatuur en huurders/bewoners. Turntoo wordt – zonder winstoogmerk – eigenaar van het apparatuur. Het bedrijf biedt de apparaten als dienst aan huurders van Eigen Haard aan. Het zorgt er voor dat zeldzame aardmetalen en fossiele grondstoffen – aan het einde van het levenscyclus van de apparaten – milieu bewust hergebruikt worden door de fabrikant zelf: Bosch. Bosch koopt  namelijk de grondstoffen waarmee het huishoudapparatuur gemaakt wordt. Op de marktprijs van dat moment. Zie daar de duurzame logica van ‘cradle to cradle‘, niet weggooien of zomaar recyclen maar bewust hergebruiken in ‘circulair huishoudapparatuur’.

Als eerste Nederlandse gebruiker van z’n circulaire apparaat, ben ik er mij terdege van bewust dat onze aarde mede eigendom van de toekomstige generatie is. Gaia, de oermoeder, de Aarde is om het snel te zeggen ‘aan onze huidige generatie in bruikleen oftewel tijdelijk eigendom gegeven’. Met het circulair project ‘Besparen in huis, met goede apparaten’, kies ik voor duurzaamheid.

Dit noem ik: ‘Het Nieuwe Eigendom’.
Lees verder:



Categorieën:Écologie, Circulaire economie, Economie, Fotoportretten, Moi, Volkshuisvesting, Weblogs, Wonen

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

6 replies

  1. goede zuinige apparaten dragen bij aan energie besparingen

    Like

  2. Check ook de informatieve video van @CorporatiePlein @turntoo_tweets @EigenHaard #Bosch http://youtu.be/nKZkgF7KT-w

    Like

  3. Huur jij van Eigen Haard? Heb jij belangstelling? #ambassadeurschap

    Like

Trackbacks

  1. Mijn circulaire economie: Besparen in huis, met goede apparaten @Turntoo @EigenHaard #Bosch @De_Zwijger | Brieuc-Yves (Mellouki) Cadat
  2. Altijd Wat Innovatie: Duurzaamheid. Met Thomas Rau van @Turntoo_Tweets via @SietskeLigtvoet van @AltijdWatNCRV @EigenHaard #circulaireeconomie « Brieuc-Yves (Mellouki) Cadat

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.