Verslag Buurtschouw Instroomhuis d.d. 1-12-2010

buurtschouw_instroomhuis_niasstraat Woensdag 1 december heeft een buurtschouw van het Instroomhuis in de Oostelijke gedeelte Indische Buurt plaatsgevonden. Aanwezig waren 5 bewoners uit het Instroomhuis, de Zeeburgerdijk, de Niasstraat en het Ceramplein en 6 professionals (Instroomhuisteam en Stadsdeel Oost). Ik was erbij als buurtbewoner. Wij hebben – de bewoners – de route bepaald: Zeeburgerdijk, Kramatweg, Niasstraat, brugingang Flevopark, hoofdingang Flevopark, Javaplantsoen, Soembawastraat, Ceramplein. Na een warme soep om 12 uur, heeft de groep buurtschouwers de kou (gevoelstemperatuur van min 15!) getrotseerd. Tevens, heeft men, zoals Teamleider Instroomhuis Ferdinand van de Velde, het mooi vertelt in een interview met Buurtleven.nl, elkaar gevonden. Ferdinand: ‘de buurtschouw is een manier om de buurt en elkaar beter te leren kennen’. Het interview met Ferdinand lees je bij Buurtleven.nl De route en foto’s van de buurtschouw vind je hier

Na afloop van de buurtschouw hebben de buurtschouwers bij één van de bewoners op het Ceramplein, rond een kopje koffie de schouw geëvalueerd. Duidelijk is dat ons buurtschouw plaats vond in een deel van de Indische Buurt waar én maatschappelijke vraagstukken bestaan én burgers initiatief nemen om de woon-en leefomgeving te verbeteren. Aanwezig was Participatiemakelaar van het Stadsdeel Oost voor de Indische Buurt, Rob van Veelen. Hij vertelde over de recente buurtinitiatief ‘Makassar Community’ (voor verbinding en actieve burgerschap). Dit initiatief van buurtbewoners en sociale professionals is de trigger geweest bij van een sense of urgency het Stadsdeel Oost. De stadsdeelraad wil investeren in het ondersteunen en faciliteren van buurtinitiatieven in de Oostelijke gedeelte van de Indische Buurt. Gezien de motivatie binnen de buurtschouwgroep om iets te doen én de mogelijkheden om aan de slag te gaan, hebben wij een aantal afspraken gemaakt voor een brede follow-up: dus niet alleen nieuwe buurtschouwen voorbereiden maar aansluiten bij de Makassarplein Community.

Evaluatie Buurtschouw Instroomhuis d.d. 1-12-2010

Wat goed ging

 • De 1ste brede buurtschouw in de wijk sinds 20 jaar!
  Gemotiveerde buurtbewoners, professionals en stadsdeelambtenaren.
 • Gemêleerde gezelschap: multicultureel, man/vrouw, burgers lopen mee.
 • Hotspots langs de route duidelijk aangegeven en omschreven.
  Gebruik sociale media (web 2.0 = Twitter, Google Maps en PicasaWeb, GPS-track,  foto’s…).
 • Sluit aan bij de aanbevelingen van het Netwerk Schoon Oost/NSO (overgenomen door wethouder Nevin Özutok op 30 juni). Het NSO wil dat buurtschouwen in Stadsdeel Oost op verzoek van bewoners georganiseerd worden. Ook wil het NSO fysieke buurtschouw combineren met digitale buurtschouw.
 • Ontmoeting.

Wat beter kan

 • Aantal bewoners (maar dit viel weer mee gezien het slechte weer). Overigens, kunnen bewoners digitaal hun meldingen en ideeën nog achteraf kwijt op de digitale groep van het Instroomhuis op Buurtleven.
 • Aanwezigheid van meer buurtpartners: wijkregisseur, welzijnswerk, bestuurders, raadsleden (maar dit was ook niet de opzet).

Meer weten over het Instroomhuis? 

 • Website www.instroomhuis.nl (abonneer je vooral op de nieuwsbrief!)
 • Uitzending WNL (3-12-2010) ‘Dakloos en nu? Met o.a. Teamleider Instroomhuis Ferdinand van de Velde over de beleidsopvang van daklozen in tijd van extreem kou in Amsterdam. Op basis van een gemeentelijke noodverordening moeten daklozen met drang en dwang de nacht onder een dak doorbrengen.
 • Uitzending EénVandaag van 11-11-2010 (vanaf de 19de minuut tot minuut 26) over Winkler, een dakloze man, inwoner van het Instroomhuis, die zoon van een miljonair blijkt te zijn. Hij wil nu met het geld dat hij van zijn vaderserfenis krijgt, iets terug doen voor daklozen en instellingen die daklozen helpen.


Categorieën:Amsterdam Oost, Burgerinitiatief, Buurt, Community Building, Schoon, heel en veilig, Veiligheid, Web 2.0, Wijkaanpak, Zeeburgerdijk

3 replies

 1. Hey Mellouki, even via de blog… waarom niet?!?

  Deze vrijdag eten we weer soep om 12:00 in het instroomhuis Zeeburg!

  Daarna naar qoin/civic/eigen haard (13:00-14:00)

  Daarna wethouderbezoek (14:00-15:00)

  Het belooft weer een lekker zonnig dagje Indische Buurt te worden!
  OLEEEE!

  groetjes Feye

  Let’s keept it clean and green 🙂

  Like

 2. Laten wij snel afspreken. Er gebeurt veel rond het Makassarplein op dit moment. Bewoners, sociale professionals zijn bezig met het starten van een Makassarplein Community met ondersteuning van de participatiemakelaar van het Stadsdeel Oost (zie: http://issuu.com/cadat/docs/nb_makassarplein00-v02low?mode=a_p)

  24: ik weet van de bijeenkomst ‘versterking sociaal domein’. Op hetzelfde moment hebben wij in onze buurt bij het Instroomhuis (Zeeburgerdijk 215) een bijeenkomst van de Makassarplein Community. Op de agenda de voorbereiding van het Samen Indische Buurt Festival en de ‘Oasis Game’. Je bent welkom!

  Like

 3. zelf woon ik nu ook 2 jaar in de indische buurt. Ik wil graag helpen meedenken over hoe we de buurt beter kunnen maken. Ik ben ook erg actief op dit vlak, kijk maar eens op http://www.wijkwiskunde.nl en mijn eigen nieuwe website http://www.buurtproject.wordpress.com
  wanneer is de volgende buurtschouw? Ik hoop iig de 24ste bij de bijeenkomst’versterking sociaal domein’ te zijn. Ga zo door, groetjes feye van olden

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: