Meldpunt Discriminatie Internet

De openingsceremonie werd verricht op vrijdag 21 maart 1997, in De Balie te Amsterdam door Brieuc-Yves Cadat, bestuurslid van de stichting Magenta en de heer Hans Dijkstal, minister van Binnenlandse Zaken.

Aanwezig bij de opening waren diverse mensen uit de anti-racisme beweging, leden van de MDI Klankbordgroep, politie, justitie, politici, diginauten en pers aanwezig. Onze dank aan De Balie voor de geboden gastvrijheid.

Toespraak van Dhr. Brieuc-Yves Cadat, bestuurslid van de stichting Magenta.

Welkom allemaal, in het bijzonder dhr. Dijkstal, minister van binnenlandse zaken. Voordat wij overgaan tot de opening van het Meldpunt een paar woorden:

In Nederland en de rest van Europa zien wij de afgelopen jaren een toename van racistische uitingen en daden. Ook het internet, als integraal onderdeel van de samenleving ontkomt daar niet aan; discriminerende en racistische teksten, extreem-rechtse pagina’s en digitale netwerken van rechts-extremisten. Vanuit de anti-racisme beweging ontstond vorig jaar de behoefte om hier iets aan te doen. Discriminatie is strafbaar en de Nederlandse wetgeving geldt ook voor het Internet. “In Real Life” Meldpunten discriminatie zijn nog niet op het Net actief, dus het minimale wat wij kunnen doen is een tegenwicht te bieden door het instellen van een Digitaal Meldpunt voor het Nederlandse gedeelte van het Net.

Wij worden hierbij ondersteund door het LBR, de landelijke vereniging van ADB’s en Meldpunten, het Meldpunt Discriminatie Amsterdam, de vereniging van Nederlandse Internet Providers NLIP en door onze webspace provider, Vuurwerk Internet. Ook heeft het discriminatie-team van de Amsterdamse politie belangstelling getoond voor het meldpunt en is de wens uitgesproken om in overleg te treden en te komen tot een efficiente afhandeling van aangiftes.

Het is vandaag 21 maart, de internationale dag tegen racisme. Bovendien is 1997 het Europese jaar tegen racisme. Nederland heeft met het Meldpunt Discriminatie Internet een novum in Europa.

Meneer Dijkstal, mag ik u nu verzoeken om het Meldpunt Discriminatie Internet officieel te openen.

19.17 Minister Dijkstal gaat bij de PC staan met daarop de speciale openingspagina van het Meldpunt Discriminatie en drukt op een muisknop. Het beeld verspringt naar de Main page en op de Internationale Dag tegen het Racisme is het Nederlandse Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) officieel geopend.

Vervolgens neemt de minister plaats achter de microfoon:

“U heeft zojuist gezien hoe ik met trillende vingers de muis indrukte, ik ben nog een van die naieve mensen die er geen ervaring mee heeft. Ik heb een keer het woord ‘decoratiestelsel’ opgezocht en toen kwam ik geloof ik bij een borduurcursus uit. Helaas zij er personen zijn die belangstelling hebben voor groffe beelden van kinderporno, zeer schadelijke informatie over het maken van bommen en schandalige uitingen van racisme en discriminatie; allemaal op het Internet te vinden. Hoe moet je dergelijk materiaal opsporen? Is het plaatsen ervan strafbaar? En hoe organiseer je de vervolging? Met moderne technologie is dat nog niet zo eenvoudig geregeld. Het is gemakkelijk om er lichtvoetig over te denken, maar elk initiatief kan helpen. Daarom een zeer grote pluim op de hoed van de initiatiefnemers van dit Meldpunt en natuurlijk ook voor alle anderen die dit initiatief ondersteunen. Het zou het mooist zijn als er weinig gemeld zou hoeven worden, maar zo mooi ziet de wereld er nog niet uit”Categorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: