Burgers en overheidsgeld

Budgetmonitoring betekent in veel steden een omslag in het denken van zowel burgers als overheden. Bestuurders beslissen in de regel over de begroting en ambtenaren voeren de regelingen die daarmee samenhangen uit. In de praktijk is bij buurtbewoners lang niet altijd duidelijk hoe en waarom dat gebeurt. Ze ‘krijgen’ soms geld voor projecten, waaraan bepaalde voorwaarden zijn verbonden en ze moeten daarover verantwoording afleggen. De overheid bepaalt de regels en beslist waar het geld naartoe gaat. Met Budgetmonitoring wordt de vraag als het ware omgedraaid: wat doet de overheid eigenlijk met ons geld? Om daarover mee te kunnen praten zijn er belangrijke voorwaarden: open data bij de overheid en kennisontwikkeling bij burgers. Er zijn diverse tools en methodieken waarmee burgers invloed uitoefenen op de besteding van gemeenschapsgeld. Die zetten we hier op een rij

Lees meer…Categorieën:Budgetmonitoring

Tags: ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: