WRR – Identificatie met Nederland

 

Identificatie met Nederland

Cover Identificatie met NederlandOp 24 september jl. presenteerde de raad het rapport Identificatie met Nederland.

In dit rapport adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid de aandacht van de overheid te verleggen van nationale identiteit naar processen van identificatie met Nederland. Waar nationale identiteit als concept het risico loopt te verzanden in het vastleggen van een historisch bepaalde en statische identiteit, biedt een benadering die vertrekt vanuit identificatieprocessen mogelijkheden voor een meer toekomstgerichte beleidstrategie. In dit rapport wordt deze benadering uitgewerkt voor de functionele, normatieve en emotionele identificatie, de drie belangrijkste processen voor identificatie met Nederland.

Identificatie met Nederland, ISBN 978 90 5356 428 8, prijs € 39,95, Amsterdam University Press

Dit rapport verwijst in het hoofdstuk over ‘emotionele identificatie’ met Nederland naar de analyse die ik met Radboud Engbersen maakte van het Lonsdale-clash op het verstedelijkt platteland:

Wat wel speelt is verstoring van de sociale cohesie door voortdurende en heftige confrontaties tussen jongerengroepen die de in potentie interetnische spanningen aanwakkeren en de cohesie in Nederland aantasten.

Deze autochtone jongeren hebben vaker clashes met allochtonen in de randen van grote steden, in kleinere steden en op het platteland (Donselaar 2005; Cadat en Engbersen 2006).
Vaak komen de jongeren uit plaatsen waar relatief weinig allochtonen zijn. Hun gedrag wordt ook verklaard tegen de achtergrond van zogenaamde narratives of loss over de veronderstelde teloorgang van de plattelandsgemeenschap. De ‘imagined community’ wordt om zeep geholpen.
Het is dus vaak een tegencultuur tegen de voortschrijdende verstedelijking waarvan
allochtone jongeren het symbool zijn (Cadat en Engbersen 2006). Bovendien is opvallend
dat de radicale Lonsdale-jongeren hun ideeëngoed vaak delen met hun ouders, die dezelfde
frustraties ervaren. Voor de veelal laagopgeleide gezinnen waaruit zij afkomstig zijn, gaan de
huidige moderniseringsprocessen veel te snel (Cadat en Engbersen 2006).

Foutje in de literatuurverwijzing: de Wrr-auteur heeft Radboud Engbersen (hoofd Trends en Onderzoek MOVISIE) met zijn tweeling broer hoogleraar sociaal beleid Godfried Engbersen door elkaar gehaald. Het artikel* dat de Wrr citeert, wordt aan Cadat, M. en G. Engbersen geattribueerd in plaat van R. Engbersen. 

* Cadat, M. en r. Engbersen (2006) ‘Lonsdale-clash op het verstedelijkte platteland’,
Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken tss (maart). Download hier het artikel of lees het hier online op de website van Kennislinks.Categorieën:Multiculturele samenleving, Radicalisering, Wetenschap

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: