Religie in Rotterdam: Houdingen tegenover het geloofsleven

Een tekst uit 2006, verschenen in G. vd Brink Culturele contrasten, bij Bert Bakker.

Het culturele en religieuze leven van de migranten in Rotterdam wordt op vele wijzen beïnvloed door het proces van modernisering dat zich in Nederland voltrekt. Deze invloeden zijn over het algemeen zeer ambivalent. Van de ene kant neemt de moderne maatschappij voor migranten het karakter van een risicosamenleving aan. Ze omvat tal van processen en gedragingen die een bedreiging vormen voor het traditionele geloofsleven. In reactie daarop kunnen gelovigen zich afsluiten van die maatschappij of zelfs een religieuze cultuur ontwikkelen die de moderne levenswijze principieel afwijst. Van de andere kant biedt de moderne maatschappij ook vele mogelijkheden voor gelovigen. Doorgaans zijn de levensstandaard en de levensverwachting voor migranten in Nederland hoger dan die in het land van herkomst. Verder genieten zij hier een mate van godsdienstvrijheid die elders veelal ontbreekt, en in zoverre leven zij niet alleen in een risicosamenleving, maar ook in een kansenmaatschappij. Er is ruimte voor emancipatie van culturele minderheden en voor de vrije ontplooiing van het geloofsleven.Categorieën:Hoofdstukken

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: