100% Amsterdam: Allemaal Amsterdammers! #100Amsterdam

100% Amsterdam

Rimini Protokoll | Stefan Kaegi: 100% Amsterdam

Allemaal Amsterdammers op het toneel, en wel honderd van ze: Van 10 t/m 13 december in de grote zaal van de Stadsschouwburg. 100 spelers statistisch gekozen met ondersteuning van het bureau Onderzoek en Statistiek van de Gemeente Amsterdam onder de ruim 811.000 inwoners die Amsterdam rijk is. Elke speler staat dan voor 1% van de hoofdstadsbevolking. 100 bewoners waaronder ik met hun verhaal over leven in Mokum: 100% Amsterdam.

Mijn buurman – wij wonen allebei in de Indische Buurt van Stadsdeel Oost – Feye van Olden (@buurtproject) vroeg mij in juli of ik wilde mee doen. Hij was zelf door Annika Smits gekozen. Het concept beviel mij gelijk. Het reality theater oftewel documentair theater van het Rimini Protokoll van Stefan Kaegi brengt het verhaal van de stedelingen, in co-creatie bewoner – kunstenaar, naar het stedelijk theaterpodium. Ik zei ja en vroeg op mijn beurt Esma Salama. Wij werden respectievelijk spelers 50%, 51%, 52% en 53% in de statistische reeks van 100% Amsterdam. Samen met 11 anderen uit Amsterdam Oost (waar 15% van de Amsterdammers wonen).

Inhoudelijke reden om mee te doen: Ik ben fan van theater dat van onderop ontstaat. Zo ben ik betrokken bij het participatief drama van Luc Opdebeeck, gebaseerd op het Theater Of The Oppressed van Augusto Boal. In januari gaan wij werken aan conflicthantering en verbinding met de Combatants For Peace in het kader van een Oxfam Novib uitwisseling (www.emotiveprogram.org).

 

Beschrijving 100% Amsterdam

100 % Amsterdam is een project van het Berlijnse gezelschap Rimini Protokoll, dat wereldwijd furore maakt met zijn unieke vorm van documentaire theater. Een groot aantal steden ging Amsterdam al voor waaronder Londen, Berlijn, Melbourne, Athene en Tokio. In de voorstelling staan 100 Amsterdammers samen op het podium. Uitgaande van de laatste statistieken vertegenwoordigt elk van hen 1% van de Amsterdamse bevolking. Zij stellen elkaar vragen: over de stad, over zichzelf, over de samenleving.

Meer informatie, speeldata/tijden en bestellen:Categorieën:Kunst en Cultuur

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: