Inspraak Maak @Buurtwet Amsterdam #DoeDemocratie #buurtkracht #burgerschap

De tekst hieronder heb ik vanochtend ingesproken bij de bespreking van het onderwerp 'Wijkaanpak, Vertrouwen in de Stad' in de Raadscommissie voor Ruimte Ordening, Bouwen en Wonen van de Gemeente Amsterdam (woensdag 29 januari 2014).

“Geachte voorzitter, commissieleden, wethouder,

Dank voor de gelegenheid.

Ik ben Mellouki Cadat, actieve bewoner van Oost. Ik spreek hier in namens Indische Buurt Communities. Ik wil steun betuigen voor de doelstellingen van 'Werken aan Wijken vanaf 2015' en m.n. voor bouwsteen 5: de Buurtwet.

Werken aan wijken, meer ruimte voor maatschappelijk initiatief, dialoog burger/bestuur, wijkaanpak, participatiesamenleving: daar zijn wij al jaren mee bezig.

De buurtbewoners van Amsterdam nemen verantwoordelijkheid voor publieke taken in de wijk. Zo hebben wij maatschappelijk vastgoed in eigen beheer, zo vervullen wij sociale taken van informele zorg tot Community Art via schuldhulpverlening.

Wij maken met kleine bedragen en vele passie-uren een verschil. Wethouder Ossel zei het mooi tegen Trouw: “De wijk knapt al op met drie actieve bewoners”. Ik durf te stellen dat wij in Mokkum dertig duizend zijn.

Bij verantwoordelijkheid hoort zeggenschap. Dat willen wij. Daar hebben wij recht op: ruimte om in de wijk een beweging omhoog op gang te brengen. Ruimte om te doen.

En dan was er het initiatief van raadsleden Hoek, Poorter, Paternotte en Winsemius voor een Amsterdams bewonersrecht om te bouwen, te bieden en uit te dagen. De raad heeft met dit voorstel ingestemd. Dat juich ik toe. Het is een mooie kans voor de representatieve democratie om de participatieve democratie, de doe-democratie, ruimte te geven.

Ik werk, wij werken daar graag aan mee. Wel heb ik, hebben wij bewoners, een verwachting: namelijk dat de buurtwet op de 'volonté générale' van Amsterdammers berust. Dit vereist een organisatie van het debat en het dialoog over wat wij voor buurtwet willen. Over een nieuw Sociaal Contract. Dit is een mooi politiek project bruggenbouwend over de kloof politiek/burger heen. Dit is de beste garantie voor een buurtwet dat leeft in een stad dat haar toekomst bouwt.

Laten wij samen vertrouwen in onze stad tonen, samen, in co-creatie, laten we haar maken:

Onze Amsterdamse Buurtwet!”

 Categorieën:Burgerschap, Buurt

Tags: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: