PERSBERICHT: Bewonersorganisaties in Amsterdam Oost gaan samenwerken #Stadsdeel_Oost

Bewonersorganisaties in Amsterdam Oost gaan samenwerken
Burgers in Amsterdam Oost die vertegenwoordigd zijn in bewonersorganisaties, communities, burgerinitiatieven hebben besloten nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Met de samenwerking willen de organisaties de krachten bundelen en een goede uitgangspositie opbouwen in de discussie over de lokale democratie en om de veranderingen in 2014 het hoofd te bieden.

Met de samenwerking menen de organisaties beter hun doelen te kunnen bereiken. In gezamenlijkheid worden de concrete wensen en behoeften op het terrein van ondersteuning, middelen en (voorkeurs)rechten geformuleerd. De samenwerkende organisaties zijn bereid daarvoor de nodige verantwoordelijkheid op zich te nemen.

De burgers stellen dat zij zelf het beste in staat zijn op het niveau van de buurten en wijken voor verschillende onderdelen van het publieke domein de inrichting van de samenleving te bepalen.

Als eerste actie willen de samenwerkende organisaties in juni 2013 debatbijeenkomsten in de buurten en wijken van Oost organiseren over de toekomst van de Lokale Democratie.

Deze bijeenkomsten nemen als startpunt het stedelijk Manifest Lokale Democratie. Dit manifest bevat 10 aanbevelingen. Burgers vanuit heel Amsterdam hebben actief meegewerkt aan de totstandkoming van dit manifest. Op de bijeenkomsten lichten zij inhoud en ontstaan van het Amsterdams Manifest toe, bediscussiëren zij de aanbevelingen van het Manifest en maken zij suggesties voor nadere uitwerking, maken zij de concrete wensen en behoeften zichtbaar van de aanwezigen op het gebied van ondersteuning, ruimte, middelen en voorkeursrechten. Een optie is het bespreken van ideeën voor gezamenlijke acties voor of rond de verkiezingen van maart 2014.

Deze lokale bijeenkomsten vormen een verdieping van een stedelijke zoektocht naar de kwaliteiten en kenmerken van de lokale democratie in Amsterdam Oost. Uitgangspunt daarbij is het initiatief van de burger en de vraag hoe de overheid dat initiatief kan ondersteunen en faciliteren, en niet de overheid die bepaalt in hoeverre burgers mogen participeren bij besluitvorming.

Met deze buurtbijeenkomsten willen de burgers van Oost behoeften en wensen van initiatiefnemers en ervaringsdeskundigen uit de buurten zelf inventariseren, en bespreken met welke middelen en ondersteuning zij hun initiatieven adequaat realiseren.

Wij zijn van mening dat het eigen initiatief van burgers die zich inzetten voor de publieke zaak, van cruciaal belang is voor de toekomst van onze samenleving en democratie in Amsterdam Oost.

In de afgelopen jaren namen wij in Oost publieke taken op op terreinen als het beheer en inrichting van openbare ruimten en groen (Postzegelparken), zorg en welzijn (Makassarplein Community), wijkeconomie (Timorplein Community), community Art (Tugelaweg Community) en veiligheid (Netwerk Schoon Oost, buurtbeheer).

Naast bestaande organisatievormen zoals het Wijkopbouworgaan Oost en de Wmo-Raad Oost ontstaan coöperatieve en buurtondernemingen (Indische Buurt Community) die voorzien in energie, voedsel, werkgelegenheid en ontmoetingsruimten en die buurthuizen en lege gebouwen exploiteren en beheren (Meevaart Community; Evenaar Community).

Het is tijd de burgerkracht in Oost te bundelen en gezamenlijk het heft in eigen hand te nemen.

Getekend:

* Wijkopbouworgaan Oost
* Indische Buurt Community
* OAR Oost
* Wmo-Raad i.o. Oost

* Onbeperkt Oost
* Buurtbeheer Weesperzijdestrook
* Meevaart Community
* Strookoverleg Groene Staart
* Buurtbeheer Middenmeer 2
* Werkbureau Indische buurt
* Stichting Hoop in de Toekomst

* Makassarplein Community
* Stichting Schaakschool Indische Buurt
* Vereniging de Piramide
* Sociale Ondernemers Indische Buurt
* Open Huis Evenaar
* Muziek in de buurt
* Bewonerscommissie Indië 4, 5, 7 en 12

* Dappertuin Community
* Stichting Oost indisch Groen
* Atelier Kunst en Koken
* T85
* Actieve burgers Oostelijk Haven Gebied
* IJburgDroomt-IJburgDoet
* Stichting info en zo
* Pink Oost

* Buurtbeheer Van der Kunbuurt/Omval
* Buurtbeheer Park de Meer
* Buurtbeheer Don Bosco

Voor meer informatie: het Manifest met 10 aanbevelingen op www.lokaledemocratie.nlCategorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: