Budget monitoring in de Indische Buurt

Cadat, Mellouki, Budget monitoring in de Indische Buurt. In: Sociaal Bestek, blz. 16-18, juni 2012.

TOEKOMSTSCHETS: Budget monitoring 2014.
In het voorjaar van 2014 verzamelt zich een bont gezelschap in de Meevaart, het grote buurthuis dat sinds 2012 wordt bestuurd door de wijkbewoners. Bewoners, beleidsmakers, sociale professionals, wijkregisseurs en ondernemers komen er samen in verband met het buurtgerichte experiment ‘budget monitoring Indische Buurt’. Een van de bewoners geeft een beamer presentatie over het Stadsdeelbudget. Hij doet het deskundig en vanuit het perspectief van de bewonersprioriteiten. Hij laat het online Community-platform ‘Budget monitoring’ zien, met heldere financiële staafdiagrammen. Zo ontstaat voor alle aanwezigen een duidelijk beeld van de begrotingsprocessen, de besteding van middelen en hun impact in de wijk.
Dankzij budget monitoring is het voor burgers mogelijk om vrij eenvoudig de Stadsdeelbegrotingen in real time te controleren. Het Stadsdeel Amsterdam Oost heeft deze gegevens als ruwe data vrijgegeven in het kader van haar Open Databeleid, een uitwerking van de motie Participatie 2.0 die hierover in 2012 was aangenomen. De actieve burgers zijn destijds een alliantie aangegaan met de techneuten van Hack de Overheid. Het Centrum voor Budget Monitoring en Burgerparticipatie leert bewoners begrotingen te analyseren, te volgen en zelf alternatieve begrotingen op te stellen. Met als resultaat dat de burgers het wijkbudget kundig weten te toetsen aan hun behoeften en wensen. Ze treden mondig in gesprek met het bestuur, dat daarop toezeggingen doet. Het is duidelijk: de buurtbewoners hebben een serieuze inbreng in het begrotingsvoorstel voor 2015.

Cadat, Mellouki, Budget monitoring in de Indische Buurt. In: Sociaal Bestek, blz. 16-18, juni 2012.

Lees hier het artikel…Categorieën:Artikelen, Budgetmonitoring

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: