30 minuten voor de structuurvisie van Ontdekker Poelgeest


Wethouder Ruimtelijke Ordening van Amsterdam Maarten van Poelgeest wil graag zijn eigen structuurvisie ontwikkelen. Een nieuwe Amsterdamse structuurvisie blikt overigens wettelijk verplicht te zijn. De huidige visie over Amsterdam 2030 is al 10 jaar oud. Poelgeest laat zich graag interactief inspireren door burgers. Hij had mij dus uitgenodigd, samen met 100 andere betrokken Amsterdammers die ‘een groot sociaal netwerk hebben’, dixit Poelgeest. Ik ging op zijn uitnodiging in. Waarom niet? Ik vind hem best sympathiek. Ik herinner mij Maarten van de tijd dat ik als AIO op de UvA rond liep: hij was de actievoerder en studentenleider met opgemaakte ogen. Ik woon nu op de Zeeburgerdijk en ik kom tegenwoordig de wethouder soms tegen tijdens mijn jogging richting IJburg via het Zeeburgereiland en de Nesciobrug.

Afijn, wij bevonden ons allemaal gisteren avond in de gigantische ruimte van Het Sieraad op Postjesweg 1. Centrale vragen van het participatietraject die dan begon: Hoe ziet Amsterdam eruit in 2040? Wat is je visie van Amsterdam in 2040 op het gebied van verkeer, wonen, sporten, toerisme, energie, Haven, Olympische Spelen, Schipholgroei, groen…? Hoe gebruikt je de stad? Wij – actieve burgers – worden erom verzocht Poelgeest te helpen duurzame antwoorden te vinden. Gaat het lukken? Ik weet het eerlijk gezegd niet. De selecte gezelschap die Het Sieraad vulde toonde sterk overeenkomst met het versleten maar nog steeds kloppende cliché: blanke mannen van middelbare leeftijd met stropdas.

Na een inleiding van de wethouder Ruimtelijke Ordening over Amsterdam, kernstad van de regio, was er de beste bijdrage van de avond: een prikkelend statistisch-bijbelse presentatie van adjunct-directeur DRO Zef Hemel over de uitdaging van Metropool Amsterdam. En dan was het tijd voor een gezellige 10-vragen quizz o.l.v. een leuke Marokkaanse avondvoorzitster, Soundos el Ahmadi, cabaretière, Tv-presentatrice (o.a. meiden van Haram). Clou van de avond  was de interactieve  ‘denk mee’-test op de nieuwe DRO-website www.binnen30minuten.nl. Een mooie site in Amsterdamse rood-wit stijl; Een interessante test met allerlei keuzefotos waarop vooral te kiezen valt tussen verschillende soorten blanke mannen van middelbare leeftijf (geen zwarte vrouw). Het resultaat is een persoonlijke profiel (Pleitbezorger, Motor, Fan, Kenner, Ontdekker– mijn profiel, Recensent, Zanger, enz.) Wethouder Poelgeest (jong, geen stropdas) mocht als eerst de test afnemen. Zijn profiel was er éen van ‘Ontdekker‘: iemand met een uitgesproken voorkeeur voor sociaal-idealisme en de multiculturele samenleving.  Na hem mochten wij allemaal de test doen. Uit mijn snelle check op de prachtige Google-map die de resultaten op binnen30minuten.nl visueel laat zien, wordt duidelijk dat heel weinig Ontdekkers aanwezig waren gisteren. De meesten van deze ‘Ontdekkers’ zijn mij trouwens bekend zijn als actieve Amsterdamse GroenLinksers. De grote meerderheid van de gasten gisteren avond had echter het profiel ‘Motor‘: ‘Motors‘ zien Amsterdam niet zozeer als een ‘emancipatie-machine’ à la Poelgeest dan als een stedelijke macht, een Hollandse banenmachine waar stenen en economische welvaart voorrang hebben boven sociaal, landschap en mensen.

Gezonde of structurele visiespanning tussen een modale DRO-achterban en een atypische wethouder?Categorieën:Amsterdam

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Beste Structuurvisie,

  Graag help ik. Dat doe ik overigens al met dit blogbericht (zie mijn oproep om binnen30minuten.nl te bezoeken). Ik spreek mensen aan in mijn directe omgeving. ‘Prachtig web 2.0 site’ zeg ik. ‘Denk mee, doe de test, je krijgt een profiel van wat voor Amsterdammer jij bent! Bekijk de wensen!‘ Zij doen het ook.
  Gisteren werd mij de volgende vraag door iemand met ‘Fan’-profiel gesteld: ‘Wat is dan een Fan? Uit de test blijkt dat ik het profiel van een ‘Fan’ heb, maar wat is er daar de definitie van?‘ En inderdaad, Structuurvisie, op binnen30minuten.nl ontbreekt een rubriek met een heldere definitie van de profiel-lemma’s (Ontdekker, Motor, Fan, Pleitbezorger, Zanger, enz.).

  Mijn voorstel aan jou:
  Jij:
  – Zorgt voor een betere afspiegeling van de diversiteit (gender, leeftijd, etniciteit, leefstijl, handicap) van Amsterdam in de test/foto’s van de test.
  – Zorgt voor een rubriek met heldere definities van de veschillende profielen.
  – Bezorgt mij een toolkit binnen30minuten.nl

  Ik:
  – Trommel buren op en ga in de Javastraat en op de Dappermarkt staan met een kraam waar ik met het materiaal van je toolkit buurtbewoners verleid tot het bezoeken van de site.
  – Een initiatiefgroep Structuurvisie / Binnen30minuten start op Buurtleven.nl

  Wil je meer? Denk dan aan het organiseren van bewonersavonden. Ik wil wel vanuit Zeeburg iets organiseren met de TimorpleinCommunity of de Denktank Sociale Cohesie Zeeburg.

  Doe je mee?

  Like

 2. Beste Mellouki,
  ik las met belangstelling je bericht over de structuurvisie. Je schrijft: “De selecte gezelschap die Het Sieraad vulde toonde sterk overeenkomst met het versleten maar nog steeds kloppende cliché: blanke mannen van middelbare leeftijd met stropdas.”
  Tja. Op zich viel dat aan het begin van de avond nog mee. Maar inderdaad, van ons had de samenstelling nog wat gemêleerder mogen zijn. Aan onze uitnodigingen heeft het niet gelegen; de genodigdenlijst was een redelijke mix.
  We laten ons graag adviseren. En ook wel gewoon: helpen! Graag betrekken wij een diversiteit aan groepen bij het onderwerp. Misschien kun jij ons nog helpen. Iedereen die er niet was op 5 maart, kan namelijk nog altijd zijn bericht achterlaten op: http://www.binnen30minuten.nl!

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: