AWV + Het Oosten = Stadgenoot

2008-06 Het rode geluk Lin Tabak schenkt mij een boek: ‘Het rode geluk. Een geschiedenis van de Algemene Woningbouw Vereniging’ (Uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2008. Dit boek over de AWV die recentelijk gefuseerd is met Het Oosten onder de nieuwe naam Stadgenoot’ ‘wil vooral het verhaal vertellen van een woningbouwvereniging in de beste traditie van de sociaaldemocratische beweging in Nederland’ (blz. 295). Aan dit boek van Jos van der Laan heeft zij haar medewerking verleend, verschillende interviews verricht en een aantal hoofdstukken geschreven. Ook ik ben door haar geïnterviewd. Ik ben namelijk in de jaren negentig lid van de AWV-ledenraad geweest (afdeling niet-bewoner). In deze tijd was Peter Korzelius voorzitter. Een voorzitter van linkse signatuur, destijds ook penningmeester van de stichting GroenLinks in de Europese Unie. Ik vertelde Lin wat ik meegemaakt heb, hoe behendig Peter Korzelius manoeuvreerde, in een tijd van beleidsverandering, tussen de oude garde, de fundi’s (vooral de afdeling bewoners) en de nieuwkomers, de realo’s (vooral de afdeling niet-bewoners)  (blz. 280). 

Binnen de ledenraad hield ik mij bezig met multiculturele aangelegenheden ent de netwerksamenleving. In 1997 heb ik n.a.v. de wil van de AWV om een multicultureel beleid te ontwikkelen een column voor het AWV-jaarbericht geschreven. NIZW-onderzoekster Karin Wuertz bracht destijds de volgende problemen in kaart:

  • de afdeling Sociale Dienstverlening raakt regelmatig betrokken bij burenruzies met een culturele component;
  • de afdeling technisch Onderhoud wordt geconfronteerd met allochtonen die hun woning niet goed onderhouden;
  • beide afdelingen alsook medewerkers van de afdeling Verhuur ervaren communicatieproblemen in het contact met allochtonen, zoals bleek uit de enquête die de AWV intern heeft laten uitvoeren;
  • autochtone huurders klagen over overlast, gebrekkige communicatie en de teloorgang van de vroegere sociale samenhang en gezelligheid in de buurt;
  • allochtone bewoners ervaren ongetwijfeld ook problemen, maar laten vooralsnog weinig van zich horen. Voor de AWV is dit een onwenselijk e situatie. Als huurders problemen ervaren zou de AWV dit moeten weten om actie te kunnen ondernemen.

Download hier mijn column ‘Van Nieuwe Buren naar Beste Buren’.

 

Ook heb ik een notitie geschreven voor de digitalisering van de AWV t.b.v. bewonersparticipatie. De AWV heef daar destijds niks mee gedaan. Maar wel in haar nieuwe gedaante: Stadsgenoot is bezig met een innovatieve ICT-project om haar huurders te betrekken bij hun directe leefomgeving: buurtleven.nl

Jos van der Lans met medewerking van Lin Tabak
Het rode geluk
uitgever: Bas Lubberhuizen
prijs: € 24,50
304 pagina’s
isbn: 978 90 5937 198 9

Bestellen via: www.lubberhuizen.nlCategorieën:Moi, Multiculturele samenleving, Participatie

Tags: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: