Antisemitisme, islamophobie, één pot nat

Een verkorte versie van dit artikel is verschenen in de Volkskrant van 25 september 2001 onder de titel ‘Antisemitisme, Islamophobie het is allemaal één pot nat’

Terug uit Durban. Terwijl we nog bezig waren met het afwikkelen van de laatste zaken vond de verschrikkelijke ramp in New York plaats. Alles wat dit met zich meebracht zorgde ervoor dat de World Conference Against Racism in Durban schijnbaar 100 jaar geleden plaatsvond. Niet alleen de gebeurtenissen in Amerika maken de World Conference Against Racism onwezenlijk. Mensen kunnen in naam van een ideaal veel kwaad aanrichten, menselijkheid opzij zetten, anderen gebruiken en misbruiken, zo gefixeerd op hun eigen doel dat alle gevolgen van hun daden op de koop toe worden genomen of juist als goed worden gezien. Daar hebben we in Durban helaas ook de nodige voorbeelden van gehad. De reacties n.a.v. de ramp in New York tonen aan hoe dom en verschrikkelijk het is om op basis van de daden van individuen (of de daden van een staat) een complete bevolkingsgroep of geloofsgroep te beschuldigen en aan te vallen. In Durban was Antisemitisme aan de orde van de dag, vanwege de daden van de staat Israël. Vandaag is Islamofobie aan de orde van de dag, vanwege de daden van een aantal individuen of van een groep. Gedurende het hele NGO Forum in Durban vonden Antisemitische incidenten plaats. De Arab Lawyers Union had een kraam in een van de NGO exhibition tenten met grove Antisemitische cartoons. Cartoons die rechtstreeks waren overgenomen uit oud nazi-propaganda materiaal. Na protesten door een paar NGOs bij het Conferentie Secretariaat werden de meest extreme tijdelijk weggehaald -ze werden onder de tafel gelegd. Men verzocht de U.N. de accreditatie van de Arab Lawyers Union in te trekken, helaas zonder resultaat. Toen het International Steering Committee om actie werd gevraagd vanwege de antisemitische cartoons kwam zij met het standpunt dat het hier ging om ‘ politieke cartoons’. Elke dag waren er picket-lines, demonstraties en tegendemonstraties voor het NGO Forum door Palestijnse NGOs en de Jewish Students Organization. Dit liep meestal uit op schreeuwen en soms op een handgemeen. Bloeddorstige spandoeken werden meegedragen. Nauwelijks de sfeer die je mag verwachten tijdens een wereldconferentie tegen racisme.  


Pages: 1 2


Categorieën:Antiracisme, Artikelen

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: