In Memoriam Suzette Bronkhorst (1958-2021)

Vrijdag 8 oktober 2021, 14 uur 15 uur, op de Tweede Oosterparkstraat in Amsterdam. Suzette vastberaden. Zij is ongeneeslijk ziek. Zij kiest voor euthanasie. Zij verlaat dit leven zoals zij leefde. Het heft in eigen hand nemend. Lieve Suzette had ons graag om haar heen. Wie wil en kon is er daar in d’r slaapkamer… Een moment van intense samenzijn… en… dat was het… Suzette is heengegaan.

Suzette, ik leerde jou kennen, samen met je levenspartner Ronald, mijn friend, wel 30 jaar jar geleden aan het einde van de vorige eeuw. Wij troffen elkaar bij acties in het antiracisme wezen. Solidaire activisten waren we. Vrienden zijn we geworden. Samen met Ronald organiseerde je de nooit meer manifestatie, directe aanleiding om de stichting Magenta op te richten. Ik werd voorzitter. We ontwikkelden jarenlang toonaangevende activiteiten. Een greep: de campagne ‘Geef racisme geen stem’, de antiracisme tram, de antiracisme trein en de antiracisme boot. Jullie haalden de befaamde Amerikaanse Jane Elliot hiernaartoe en vertaalden haar methodiek Blue Eyes – Brown Eyes naar de Nederlands context. Vooral legde je samen met Ronald de basis van de aanpak van cyberhate op internet met de opening in 1997 door minister Dijkstal van het wereldwijd eerste meldpunt discriminatie internet. De archieven van deze periode brengen we momenteel onder bij het Stadsarchief Amsterdam.

 Aan het begin van de 21ste eeuw nam jullie inzet internationale kleuren. Met twee grondlegende gebeurtenissen. De UN Wereldconferentie tegen Racisme van 2001 in Durban en in 2002 de oprichting van INACH, het International Network Against Cyberhate. Ik was lid van het eerste bestuur.

In Durban organiseerden Suz en Ro, vanuit ICARE, het Internet Centre Antiracisme Europe, de betrokkenheid van de wereldwijde civil society. United for Intercultural Action was partner. Ik was erbij. Met Ronald en het hele team waren we getuige van de ontaarding van de antiracisme conferentie in antisemitisme. De gebeurtenissen zijn door Magenta gedocumenteerd en we werken aan een permanent archief in een Amerikaans fonds.

INACH richtte Magenta op samen met Jugendschutz. Het is in 2021 een actief en erkend internationaal netwerk van NGO’s op 5 continenten in meer dan 20 landen. In november gebeurt iets bijzonders. Afrique Sans Haine, Afrika zonder haat, geleid door Jean-Hubert Bondo krijgt uitgereikt de allereerste Ro en Suz Award. Het Award, een initiatief van Suzette, vanuit Magenta, waardeert de inzet van organisaties en individuen die zich inzetten vanuit de INACH-missie: ‘Bringing the Online In Line with Human Rights’. Suzette had zo graag het zelf willen uitreiken. Zo mocht het niet zijn.

Suzette, Ronald, ik was één van jullie reisgenoten in deze zoektocht naar mensenrechten door de eeuwen heen. Vooral was ik jullie vriend, was ik jouw vriend Suzette. We vierden samen onze 50ste verjaardag in de beroemde Magenta-tuin van de Camperstraat. Wat een plezier. Wij hadden graag onze 65ste verjaardag samen willen vieren. Blijven de levende herinneringen. Jouw lach. Jouw stem. We deelden een luide stem, ook met Ronald. We konden wel om lachen. Jouw keukenkunst. Jij hebt mij veel geleerd. Kook ik, volg ik vaak je wijze adviezen.

De laatste maanden, sinds het heengaan van Ro, zagen Jacqueline, mijn partner, jij en ik elkaar zeker wekelijks. Regelmatig met Leni. Ik was er altijd op vrijdag middag. Om vriendschap en hoop en angst te delen, om jouw naderende einde op te vangen, maar ook de toekomst van ons idealisme voor te bereiden: de archieven, de Award. Wij zijn zeer dichtbij gekomen.

Ik neem mee wat je tegen mij zei, terugkijkend op onze decennialang relatie en inzet. Waarom wij zo aan elkaar gewaagd waren. Je sprak dan ook voor Ro. Je zei tegen mij: « je begrijpt ons ».

Lieve Suz, Moge jouw mooie Ziel – naast de Ziel van Ro – gebundeld worden in de bundel van het Eeuwig Licht van de sterren.Categorieën:Vrienden

Tags: ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: