Warm aanbevolen! Dr. Sophie Redmond Lezing bij Vereniging Ons Suriname #Stadsdeel_Oost

sr-header
sophie redmond ‘Datra’ Sophie Redmond (1907-1955) was een veelzijdige vrouw. Ze wilde arts worden en moest tal van gradaties van discriminatie en achterstelling in het koloniale Suriname overwinnen. In 1935 studeerde ze af als eerste Afro-Surinaamse vrouw van de Geneeskundige School in Paramaribo. Ze speelde viool,en was een voorvechtster van waardering en behoud van Surinaamse taal en cultuur. Zo droeg zij zelf met trots de koto, de dracht van Afro-Surinaamse vrouwen, en organiseerde kotomisishows. Ze schreef toneelstukken en acteerde ook zelf. Haar krachtige engagement met de volksklasse en haar overtuiging dat cultuur een belangrijke rol kan spelen in het bewustwordingsproces zijn bekend. Haar vriendschap met J.G.A. Koenders, de grote voorvechter van het Sranan en de Afro-Surinaamse cultuur, versterkte bij haar de opvatting dat het Sranan gebruikt moest worden om de volksklasse te bereiken. Toneelstukken schreef ze daarom in het Sranan. Bekende stukken van haar zijn o.a. “Misi Jana e go na stembus” en “Grontapoe na asi tere”. Het waren overtuigende en daardoor vaak aanklagende schilderingen van volksgebruiken en volksmisbruiken, van sociale toestanden bij werken, wonen en leven op de erven.
Sophie Redmond inspireert nog steeds heel veel vrouwen.
veronsur_logo
® Vereniging Ons Suriname
logo double7fm
® Double7FM
De Dr. Sophie Redmond Lezing is mede mogelijk gemaakt door:

logo amsterdam

Zondag 16 maart 2014
Van 15:00 – 18:00 uur
Toegang: € 7,50

Vooraf aanmelden verplicht
T: 06 41 55 91 12
T: 020-693 50 57
E: info
E: info

Hugo Olijfveldhuis
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-A
1093 SK Amsterdam
(’s zondags gratis parkeren )Categorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: