Pakhuis @De_Zwijger: Mellouki Cadat is stadmaker in Amsterdam Oost

Volg Pakhuis de Zwijger op Twitter & Facebook

Stadbericht #245

Stadmaker: Mellouki Cadat

In onze Stadberichten zetten wij mensen in de spotlight die met hun ondernemende geest het initiatief nemen om hun omgeving beter te maken. Met inzet in plaats van geld en betrokken buurtbewoners in plaats van werknemers zijn zij de Stadmakers van Nieuw Amsterdam. Elke vrijdag geven wij een Stadmaker het podium. Deze week: Mellouki Cadat.
Hoe maak jij de stad?
Ik ben een actieve bewoner in de Indische Buurt in Amsterdam Oost en voormalig raadslid van GroenLinks in Amsterdam Zeeburg. Ik zet me in voor wijken in Amsterdam Oost, het creëren van ruimte voor maatschappelijk initiatief en zorg voor het dialoog tussen burger en bestuur. Het is belangrijk dat buurtbewoners in Amsterdam verantwoordelijkheid nemen voor de publieke taken in de wijk. Dit kan bijvoorbeeld door beheer van maatschappelijk vastgoed, informele zorg of schuldhulpverlening. Door te zorgen dat buurtbewoners actief meedoen kan er een hoop worden bewerkstelligd. Ik probeer buurtbewoners hierin te stimuleren en ben betrokken bij veel initiatieven in Oost. Zo ondersteun ik bijvoorbeeld de Makkie, een community currency. Buurtbewoners verdienen een makkie per uur door klusjes te doen voor andere buurtbewoners of lokale organisaties. Deze makkies kunnen dienen als kortingen op producten in buurtwinkels, bioscoopkaartjes, fitness lessen etc.

Wat betekent Nieuw Amsterdam en Pakhuis de Zwijger voor jou?
Voor mij is Pakhuis de Zwijger een ontmoetingsplek met andere actieve Amsterdammers. Van Zuid tot Noord, van Oost tot West. Het heeft zijn historie als pakhuis al mee; vroeger was dit het punt waar producten binnen kwamen en vervolgens werden verspreid, nu zijn het de ideeën en de kennis. Pakhuis De Zwijger is voor mij een krachtige hub waar een praktisch Utopia gestalte krijgt. Denkers en doeners uit alle sociale lagen van Amsterdam en daarbuiten krijgen de kans om elkaar te ontmoeten en te (h)erkennen. Samen leveren wij een sterke bijdrage aan de stad in transitie. Amsterdam mag wat dat betreft zich rijk rekenen met De Zwijger, waarbij alle geluiden van Mokum weerklinken in dat prachtige gebouw.

Welk initiatief/locatie/plek in de stad Amsterdam inspireert je en waarom?
De Meevaart Ontwikkel Groep is een belangrijk vastgoedpunt in Amsterdam Oost op de Balistraat. In februari 2011 hebben we de sleutel ontvangen en daarmee een enorme ruimte tot onze beschikking gekregen. Het is een plek in de Indische buurt waar aansluitende wijken bij betrokken zijn. Het faciliteert bewonersinitiatieven, biedt werkervaring en versterkt de buurteconomie. Blijven ontwikkelen en het experiment niet schuwen is het motto van de Meervaart.

Welke stadmaker moeten wij interviewen en waarom?
Mostafa el Filali, initiatiefnemer van de Lucas Community. Een wijkonderneming in de oude Lucas school in Amsterdam Nieuw-West. In het voormalige schoolgebouw zitten verschillende buurtondernemers, een kleine keuken die groepsmaaltijden bereidt en een stuk grond waar urban farming plaatsvindt. El Filali wil ondernemerschap stimuleren waarbij de buurt een belangrijke rol speelt.

Nieuw Amsterdam is een platform waarin we de stad van de toekomst verkennen, in de overtuiging dat die op lokaal niveau wordt vormgegeven door de energie van burgers zelf. We inspireren, tekenen trends en ervaringen op en verbinden partijen aan elkaar om te leren. In de Stadberichten verkennen we iedere dag de stad in transitie. Van lokale experimenten van burgers tot evenementen en cultuurproducten.Tips? Stuur ze naar communicatie [at] dezwijger.nl.
Copyright © 2014 Pakhuis de Zwijger, All rights reserved.
Bepaal zelf welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.
Pakhuis de Zwijger · Piet Heinkade 179 · Amsterdam, 1019 HC · Netherlands

open.php?u=812673c4f96ce419f28871901&id=a4762c5f64&e=8b789478cfCategorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: