Fotoverhaal fotograaf Rogier Alleblas over filmmaker @KibretMekonnen @Makassarplein #Stadsdeel_Oost

blue red Aanmelden | | Contact | © 2013 de Alliantie
Naar de Alliantie website
Aan het Makassarplein in Amsterdam bouwt de Alliantie aan 42 woningen en 4 bedrijfsruimten. Voor de nu relatief kleine woningen komen straks een groot aantal ruime woningen voor gezinnen terug. De renovatie is een Groene Ster project van de Alliantie: Dit houdt in dat alle mogelijke middelen worden ingezet om het tot een uiterst energiezuinig renovatieproject te maken.

Fotograaf Rogier Alleblas neemt je mee naar het Makassarplein in de Indische Buurt en laat je kennis maken met een dit bijzondere renovatieproject. Aan de hand van persoonlijke, vaak verrassende en soms ontroerende portretten vertelt Rogier het verhaal van een straat. Rogier gaat langs bij voormalige, tijdelijke en toekomstige huurders van het pand en andere betrokkenen. Deze keer een reis van Ethiopië naar het Makassarplein.

Als je een deur opent..

In een van de bedrijfsruimtes die worden gerealiseerd aan de Gorontalostraat komt Kibret Mekonnen. Kibret komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Hij studeerde Ethiopische talen en Literatuur. Toen hij nog student aan de universiteit van Addis Abeba was, richtte hij zijn eigen wekelijkse krant en maandelijkse magazine ‘Aimiro’ op. Aimiro betekent de hersenen. Kibrit: “De artikelen in de krant waren opKibreten en constructief kritisch. Er was veel aandacht voor de actualiteit.”

Ethiopië heeft een geschiedenis van oorlog en conflict met buurlanden Somalië en Eritrea achter zich en in de jaren negentig heerste er een burgeroorlog. Persvrijheid is beperkt. Journalistiek is voor de overheid een middel om eenzijdig informatie over te brengen. Nadat het communistisch militaire regime is opgeheven, wordt in 1987 de Democratische Volksrepubliek Ethiopië uitgeroepen. Er waait dan een voorzichtige wind van vrijheid door het land, maar Ethiopië heeft niet veel ervaring met vrije meningsuiting en de vrije pers. Kibret moet zich na iedere uitgave van zijn krant verstoppen om niet in de problemen te komen. In 1995 is hij toch gedwongen om het land te verlaten. Hij vlucht als 24 jarige jongeman naar Nederland. Kibrit: “Werken als een onafhankelijk journalist was een risicovolle onderneming. Maar ik heb er veel van geleerd en sindsdien ben ik altijd ondernemer geweest.”

Aangekomen In Nederland studeert Kibret audiovisuele vormgeving aan de hogeschool voor de kunsten in Utrecht. In 2001 (student nog) richt hij zijn bedrijf Colour audiovisuele productie op. Hij werkt als allround vakman in de audiovisuele branche en maakt reportages als cameraman, regisseur of editor.

In mei 2013 verhuist hij met zijn werkruimte van West naar het Makassarplein in Oost. Zijn ambities zijn groot. Hij wil zijn eigen studio inrichten en lezingen, trainingen en workshops geven. Daarnaast wil hij zich in het wijkondernemerschap verdiepen. Samen met buurtbewoners wil hij buurttelevisie oprichten. En hij gaat een maandelijkse filmavond en talkshow organiseren. Kibret: “Ik heb mijn buurt ontdekt en ik wil daar iets mee, het is mijn uitdaging om er iets van te maken. Nu kan ik in mijn eigen buurt een sociale maatschappelijke bijdrage leveren. Het is ook een uitdaging om deze investering te doen. De ruimte kost iedere maand aan huur een hoop geld. Sommige vrienden en collega’s zeggen: ben je gek geworden? Red je het echt? hoe kom je aan geld om de huur te betalen? Andere collega’s en vrienden moedigen me aan om deze kans te grijpen. Ik zie dat de buurt aan het groeien is en dat geeft me vertrouwen dat ik aan mijn financiële verplichtingen kan voldoen. Altijd als je een deur opent is er de volgende deur te openen!”

Bekijk hier álle verhalen uit de Gorontalostraat.

blue1 red1 Aanmelden | | Contact | © 2013 de AlliantieCategorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: