Verhalen uit de Gorontalostraat: Guus van Seijen

080407_Alliantie_nieuwsbrief

blue red © 2013 de Alliantie
Naar de Alliantie website
Aan het Makassarplein in Amsterdam bouwt de Alliantie aan 42 woningen en 4 bedrijfsruimten. Voor de nu relatief kleine woningen komen straks een groot aantal ruime woningen voor gezinnen terug. De renovatie is een Groene Ster project van de Alliantie: Dit houdt in dat alle mogelijke middelen worden ingezet om dit tot een uiterst energiezuinig renovatieproject te maken. Fotograaf Rogier Alleblas neemt je mee naar het Makassarplein in de Indische Buurt en laat je kennis maken met een dit bijzondere renovatieproject. Aan de hand van persoonlijke, vaak verrassende en soms ontroerende portretten vertelt Rogier het verhaal van een straat. Rogier gaat langs bij voormalig huurders, tijdelijke en toekomstige huurders van het pand en andere betrokkenen. Deze keer vertelt projectleider Guus van Seijen meer over het duurzame karakter van deze renovatie.

Licht, lucht en warmte

Ik ben vandaag op bezoek bij projectleider

Guus van Seijen

van de Guus buitenAlliantie. Guus is nauw betrokken bij het intensieve renovatieproject aan de Gorontalostraat en legt me uit wat een Groene Ster project inhoudt. Maar eerst vraag ik hem iets over zichzelf te vertellen:

“Mijn vader was aannemer en veel van huis weg. Mijn broer en ik wisten een ding zeker, wij zouden niet in de bouw terecht komen. En kijk waar ik nu zit!” vertelt Guus met een harde lach. “Ik werkte voor het ministerie van Landbouw, toen mijn vader eens een jaarverslag liet zien. Ik stelde voor om dat te verbeteren en het werd een uitdaging om de administratie te automatiseren. Dit was een succes, ik vond het werk leuk en ben een opleiding bouwkunde gaan doen. Uiteindelijk ben ik volledig in dienst van mijn vader gekomen."

"Toch gaf het vak mij op een gegeven moment niet meer genoeg voldoening. Als aannemer ben je toch hoofdzakelijk bezig met geld verdienen en dat was voor mij niet genoeg meer. Ik stond op een Guus binnenkruispunt: Wat wil ik nog meer in het leven? Ik heb mezelf een jaar gegeven om antwoord op die vraag te vinden. Via-via kwam ik in India terecht, daar heb ik een half jaar vrijwilligerswerk gedaan. Bouwkundige zaken, o.a. voor een ziekenhuis: Ik maakte een plan van aanpak. Hierdoor werd het werk in twee maanden tijd opgeleverd. Dat was veel te snel realiseerde ik me toen het af was. De arbeiders waren helemaal niet blij want nu hadden ze geen werk meer… In deze periode heb ik uitgevonden wat ik wilde en wat mijn persoonlijke drijfveren zijn. Ik wil bewust omgaan met de dingen die ertoe doen, iets doen wat ik leuk en nuttig vind en een bijdrage leveren aan een betere samenleving. De renovatie van zo’n blok woningen aan het Makassarplein ligt in het verlengde van deze gedachten. We creëren een thuis voor mensen en proberen dit op een zo duurzaam mogelijke manier te doen.”

Guus verteld enthousiast over het verleden. Maar als ik hem vraag naar het heden, in het bijzonder het Gorontalo-project komt hij pas echt op stoom:

“Dit is een Groene Ster project voor de Alliantie. We leren veel van deze projecten en verzamelen informatie die we weer in andere complexen kunnen toepassen. Een aantal zaken hebben onze speciale aandacht bij dit project: Hoe haalbaar zijn onze ideeën, wat kunnen we toepassen bij vervolgprojecten? En hoeveel vermindering van CO2 uitstoot kunnen we realiseren in ons bestaande woningbezit?”

“Dit project begint ermee dat we zo weinig mogelijk afval produceren. Het afval van de nieuwe gipswanden wordt hergebruikt, we doen aan het scheiden van afval en proberen zoveel mogelijk het bestaande complex te behouden. Waar mogelijk blijven muren en trappen staan. Bij de kozijnen die we gebruiken is er gekeken naar de hoeveel CO2 die is verbruikt bij de productie ervan. En hoeveel CO2 er nodig is om (bij vervanging van de kozijnen) de materialen te hergebruiken.”

“Op het dak komen zonnepanelen te staan, de ruimte die vervolgens overblijft wordt gevuld met sedumplantjes: dat levert een groen dak op. Dit groene dak isoleert beter en neemt bovendien fijnstof op. We plaatsen veel dakramen zodat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van het natuurlijke licht binnen. In de algemene ruimtes komt energiezuinige Led verlichting. Aan de achterkant van het complex komt de isolatie aan de buitenkant te zitten. Dit scheelt ruimte en het is onderhoudsarm. Uit de

ventilatielucht wordt warmte teruggewonnen.“

Bekijk hier álle verhalen uit de Gorontalostraat.

blue1 red1 © 2013 de AlliantieCategorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: