Afgelopen jaar is de GSA Natuurlijk Samen door een brede maatschappelijke coalitie in het leven geroepen om homovijandige incidenten in wijken een halt toe te roepen en samen te werken aan veilige wijken voor alle burgers. De GSA kwam tot stand met financiële steun van de Directie Emancipatie van het Ministerie van OC & W.
In 2013 wil Natuurlijk Samen de samenwerking met de zogenaamde koploper-gemeentes intensiveren bij het realiseren van veilige wijken. De gemeente – haar specifieke bestuurlijke inrichting, organisatie, samenwerking en communicatie op lokaal niveau – speelt een centrale rol bij het zoveel als mogelijk voorkomen van mensonterende incidenten en het ontwikkelen van een efficiënte aanpak waar die zich onverhoopt toch voordoen.
Natuurlijk Samen biedt gemeenten aan een rol te spelen bij het toetsen van bestaande activiteiten en het huidige beleid op gebied van veiligheid. Wat zijn hierin de sterke en zwakke punten en waar liggen de verbeterpunten met betrekking tot LHBTers?
Natuurlijk Samen heeft zich per brief gericht tot de college’s van B&W van de koplopergemeenten. Inzet is een intensievere samenwerking tussen gemeente, lokale LHBT-organisaties en antidiscriminatievoorzieningen ter bevordering van een veilige woonomgeving voor iedereen.
Op de website zijn inmiddels een goede goede voorbeelden beschreven van de aanpak van pesterijen van homo’s in de wijk. Met deze voorbeelden kunnen organisaties die te maken krijgen met homovijandig gedrag putten uit ervaringen van anderen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden.
Een aantal gemeenten in Nederland is voorbereid op spanningen in de wijk door middel van het vaststellen van een sociaal calamiteitenplan. Ook sociale spanningen binnen een gemeente of incidenten rond discriminatie of het wegpesten van buurtbewoners kunnen leiden tot onrust binnen een gemeente. Om vantevoren na te denken over maatregelen bij dergelijke sociale calamiteiten is voor veel gemeenten geen overbodige luxe. In de afgelopen jaren zijn immers vaak kleine incidenten uitgegroeid tot behoorlijke onrust in hele wijken.
Vanaf januari vinden overal in het land twee bijeenkomsten plaats voor ouderen, die over andere zaken willen praten dan over kinderen en kleinkinderen. Bij “Als u begrijpt wat ik bedoel…” praten zij over de zaken die goed en belangrijk zijn in hun leven. Onder het genot van een tompouce bij de eerste bijeenkomst en een High Tea bij de tweede bijeenkomst delen zij hun verhalen
Geef een reactie