de Valreep: Zaterdag 31 maart: feestelijke opening buurttuintjes #groen #milieu #natuur

Van de groene buren…

New post on De Valreep

Zaterdag 31 maart: feestelijke opening buurttuintjes

by valreep

Een vijftigtal buurtbewoners uit Amsterdam Oost zal a.s. zaterdag een nieuwe buurtmoestuin openen in het Polderweggebied. De tuin komt op het terrein van het gekraakte Dierenasiel, dat inmiddels is omgetoverd tot sociaal-cultureel buurtcentrum "De Valreep". De initiatiefnemers willen de desolate zandvlakte van het ernstig vertraagde stadsontwikkelingsproject “Oostpoort" omzetten in een groene oase voor de buurt.

Sinds de aanleg van de tuin, nog geen 3 weken geleden, hebben tientallen buurtbewoners zich aangemeld om een individueel tuintje te adopteren. De tuingroep zal tijdens de feestelijke opening de eerste 25 tuintjes verdelen. De tuinders kunnen daarna hun tuin inzaaien en de gemeenschappelijke delen van de tuin verder aanleggen.

De tuintjes bestaan uit grote zakken met aangevoerde tuinaarde. “Omwille van de vervuilde ondergrond besloten we deze verhoogde groentebedden aan te leggen zodat we samen met buren veilig onze eigen groenten kunnen kweken”, legt Ton Hendrix, één van de initiatiefnemers, uit. Omdat de wachtlijst snel groeit, plannen de initiatiefnemers in de toekomst nog 25 nieuwe tuintjes.

De tuin is een initiatief van een enthousiast team buurtbewoners, die bij buurtcentrum de Valreep een plek hebben gekregen. De moestuin maakt deel van de alternatieve plannen voor het Dierenasiel, die De Valreep op 19 maart j.l. nog samen met 250 sympathisanten presenteerde aan de commissie Wonen van Stadsdeel Oost.

Ondanks een voorzichtig positieve reactie van de commissie Wonen, is de toekomst van de buurtmoestuin nog onzeker. “Projectontwikkelaar OCP wil hier een verkoopkantoor voor de nog ongebouwde woningen van Oostpoort inrichten”, vertelt Katrien Depuydt uit Watergraafsmeer en lid van de tuingroep. “Maar de bouw van die woningen laat nu al jaren op zich wachten. Met miljoenen vierkante meters leegstaande kantoorruimte is een verkoopkantoor in het Dierenasiel totaal onzinnig. Het enorme enthousiasme voor onze plannen toont aan wat hier wél nodig is: een sociaal-cultureel centrum met moestuinen voor de buurt. We roepen het stadsdeel dan ook op om onze situatie te legaliseren zodat wij hier iets moois kunnen realiseren, hetgeen OCP nog niet is gelukt!”

****

Details over de Oostpoort-soap en de mogelijkheden om het burgerinitiatief De Valreep te behouden, vindt u hier.

valreep | March 30, 2012 at 14:34 | Categories: Uncategorized | URL: http://wp.me/p1HwLU-ms

Trouble clicking? Copy and paste this URL into your browser:

http://valreep.wordpress.com/2012/03/30/zaterdag-31-maart-feestelijke-opening-buurttuintjes/

Thanks for flying with WordPress.comCategorieën:alii

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: