SCP-publicatie Overgebleven dorpsleven”

In deze publicatie over het sociaal kapitaal op het hedendaagste platteland o.a. het resultaat van een onderzoek naar etnocentrisme onder 2000 plattelanders. Vermeij en Mollenhorst, de auteurs, verwijzen in dit verband een paar keer naar de verkenning ‘Leefbaarheid op het (verstedelijkt) platteland. Anticiperen op multi-etniciteit‘ die ik samen met Engbersen twee jaar geleden verrichtte.

De dorpssamenleving lijkt in niets meer op wat het was. Bijna alle plattelandsbewoners hebben de beschikking over een auto; voor werk, boodschappen en vertier overschrijden velen de dorpsgrenzen. De meeste plattelandsbewoners zijn niet geboren en getogen in het dorp waar ze wonen en er wonen dus mensen met uiteenlopende achtergronden. Dit heeft onmiskenbaar gevolgen voor het sociale leven in de dorpen. Toch roemen veel bewoners nog altijd de saamhorigheid en hulpvaardigheid. Op het platteland kijken mensen nog naar elkaar om, lijkt het nog altijd gangbare beeld. Lees verder bij het SCP.Categorieën:alii

Tags: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: